October01

Terület infó

Cimkek: | Kategoriak: Ötletek,javaslatok...
2009. 10. 01. | Megosztas e-mail-ben | Comments (0)
A területkijelölést a   Területmérés poligonnal ikon  használatával a program automatikusan hajtja végre. Ehhez ki kell választani a területmérésben szereplő vonalak és feliratok rétegeit, és meg kell mutatnunk egy tetszőleges pontot az alakzat belsejében. A belső pont megmutatása után a program azt a legkisebb zárt és pozitív területű alakzatot határozza meg, amelyben a kijelölt pont benne van.

Amennyiben ez sikerült, akkor a zárt alakzaton belüli feliratokból kiválasztja az alakzat azonosítóját. Ha aranykorona számítást is kérünk, akkor a felirat tartalma alapján meghatározza a terület AK értékét is. Az azonosítók kiválasztásakor kérhető hogy több felirat esetén az ABC szerinti legkisebb, illetve legnagyobb legyen kiválasztva. A hektáronkénti AK érték meghatározása történhet közvetlenül a felirat tartalmából, pl. ’sz 4 12.4’, vagy AK táblázat felhasználásával. Az AK-t számíthatjuk a pontos műszaki terület, vagy a nm-re kerekített érték alapján.
 

Ha a pont köré nem képezhető alakzat, akkor a legnagyobb negatív területű alakzatot adja eredményül a menüpont. 

A meghatározott alakzatot a képernyőn sárga kitöltő színnel láthatjuk. Az alakzat adatait egy párbeszéd ablakban szemlélhetjük. Ilyenek a terület, kerület, azonosító, AK érték, töréspontok száma és koordinátái, a töréspontok közötti távolságok. Ugyancsak ezen a párbeszéd ablakon kapunk figyelmeztetést arról, ha az alakzat ’nem zárt’. Az eredményeket menthetjük szöveges fájlba, vagy táblázatos formában is megtekinthetjük, nyomtathatjuk. 

 

A menüpontot folyamatosan használhatjuk. Ilyenkor a beállításokat tartalmazó párbeszéd ablakot letehetjük a tálcára. Több alakzatról közös jegyzőkönyvet is készíthetünk.

   A rétegek kijelölése nagyon rugalmasan valósítható meg. Választhatjuk az aktuálisat, az összest, a láthatókat, tetszőleges rétegcsoportot, vagy egyszerűen felsorolhatjuk a rétegek sorszámait. A belső pont kijelölésekor választhatunk grafikus pontot, feliratot, vagy jelkulcsot. Ha feliratot választunk, akkor az egyben az azonosító is lesz. Az AK táblázatot menthetjük és betölthetjük.

Megjegyzés: a területmérésnek ez a módja nem alkalmas az úszóval rendelkező alakzatok mérésére. Tömeges területszámításra alkalmas menüpontot a Területszámítás eszköztáron találunk.  
Comments are closed
 
látogató számláló