February19

AKG pontszámos területszámítási vázrajz

Cimkek: | Kategoriak: AKG | Hírek | Ötletek,javaslatok...
2010. 02. 19. | Megosztas e-mail-ben | Comments (6)

Elkészült az ITR-4-es programhoz az a kiegészítő program, amellyel az AKG program keretében leadandó pontszámos vázlat (shape formátúmú) állítható elő. A shape DBF formátum hivatalos dokumentációját sehol sem sikerült megtalálnunk, de az interneten kutatva és kollégák segítsége révén sikerült olyan fomátumot előállítani, amelyet már elfogadtak. A DBF fájl tartalmának feltöltéséhez a talált igen hiányos leírásokon túl, felhasználtuk a Digiterra Kft. ezzel kapcsolatos oktató videóját is.

Az ITR – MePAR shape konvertáló program használata:
A program célja, hogy az ITR felhasználók könnyedén tudják előállítani a területalapú támogatások (AKG) igényléséhez kapcsolódó pontszámos vázlatot.

Az ITR állomány előkészítése során biztosítani kell, hogy csak egy réteg tartalmazzon elemeket. Ebben a rétegben kell megszerkeszteni az alakzatokat, és ebben kell lenni az azonosítóknak is. Fontos, hogy az ITR területszámítás funkciójával ellenőrizni kell az állományt, nem maradhatnak területszámítási hibák.

Az azonosító jelenleg kétféle módon nézhet ki:
1.Ügyfél regisztrációs száma, blokk azonosító és parcella sorszám # karakterrel elválasztva.
Pl.: 1234567890#D4699-J-05#1
Ilyenkor a konvertáló program ’Regszam’, ’BlokkAzon’ és ’ParcSorszam’ mezőkre fogja szétvágni az azonosítót. Ha hibás, vagy nem három tagból álló azonosítót talál, nem készít megfelelő kimentet és hibát jelez.

2.Blokk azonosító, parcella sorszám és ügyfél azonosító  # karakterrel elválasztva. A program ’blosz’, ’sorsz’ és ’gazid’ elnevezésű mezőkre bontja szét a kimeneti fájlban.
Pl.: D4699-J-05#1#1234567890

Azt, hogy melyik formátumot lehet leadni jelenleg, nem tudjuk biztosan, mert a formátum ismertetőjét hivatalos formában nem sikerült megtalálnunk.

Amennyiben olyan úszó terület van az állományban, ami nem tartozik a leadásba (lyukas terület, pl.: tanya) abba tíz darab ’0’ (nulla) karaktert kell tenni. Ezeket a program kivágja a területből.

He elkészült az állomány, el kell menteni és lezárni az ITR-t. Ezután elindíthatjuk a MePARShape.exe programot, amit előzőleg az ITR mappájába kell másolni. Ki kell választani az előbb elmentett állományt. Be kell állítani, hogy milyen azonosítókat helyeztünk, és a konvertálás gombra kattintva elkészül a shape állomány. Ez az állomány három fájlból áll, csak a kiterjesztésben térnek el (shp, shx,dbf), mindhárom szükséges a leadáshoz.

Fontos, hogy olyan számítógépen működik a program, ahol az aktuális MePARShape.exe-hez megjelölt ITR változat telepítve van, ITR-4 és területszámítót tartalmazó újfajta USB hardverkulcs van (Az újfajta USB hardverkulcsok fekete alapszínűek és szürke vagy bordósávos SafeNet címke található rajtuk) megfelelő, jelenleg 7.5.0, driver-el. Mivel ez a program az ITR-re épül fontos, hogy a tűzfalak, víruskeresők és egyéb védelmi programok ne gátolják a helyi működését.

***

Továbbra is várunk olyan minta pontszámos területszámítási vázrajzokat (shape formátumban), amelyek az AKG program keretében készültek.Várjuk továbbá a shape-hez tartozó DBF fájl tartalmának pontos leírását.

Letöltés (ITR 4.2.2.0 kompatibilis) : meparshape_1_1_0_2.rar (301.44 kb) (2010.03.22.)

Comments

Comments are closed
 
látogató számláló